Wordt overbieden de standaard?

Wordt overbieden de standaard?
Het uitbrengen van een bieding die boven de vraagprijs ligt lijkt steeds meer de norm te worden. Waar in het verleden door verkopers en de makelaars een onderhandelingsmarge werd ingezet om zo met een potentiële ruimte te hebben om te onderhandelen over de uiteindelijke koopprijs van een woning, is de verkoopstrategie anno 2021 totaal anders.


Landelijk gezien werd in de eerste 2 maanden van dit jaar in bijna 62% van alle woningverkopen een verkoopprijs gerealiseerd boven de vraagprijs. Dit is een stuk meer dan in het jaar 2020 waarbij in ongeveer 50% van de woningverkopen de verkoopprijs uitkwam boven de vraagprijs.


Het percentage dat overbied op een woning is ook afhankelijk van de prijsklasse van een woning. In het prijssegment € 200.000 en € 300.000,- zie je dat in 75% van de woningverkopen er boven de vraagprijs wordt geboden.

Hoe komt het dat er boven de vraagprijs wordt geboden
In de huidige markt wordt meer als ooit te voren een psychologische prijsstelling gebruikt die naar beneden wordt afgerond. De vraag naar woningen is enorm en het aanbod is echt heel erg schaars. Waar een aantal jaren geleden ongeveer 220.000 huizen werden aangeboden is dat in maart 2021 ongeveer 61.200 woning. En dat is toch een heel stuk minder keus.


Bij bijna elke woning verkoop is komen zoveel potentiële kopers kijken dat het al heel gebruikelijk is om met een zogenaamd biedingsformulier te werken. En als je dan al potentiële koper al een keer of drie achter het net hebt gevist, ben je steeds meer bereidt om meer te bieden om een woning om een volgende teleurstelling te voorkomen.


Steeds meer eigen geld, run naar het platteland
De leencapaciteit van huizenkopers is toegenomen. Echter wordt er vaak niet gekozen voor een maximale hypotheek. Dit komt dat veel huizenkopers goed gespaard hebben en steeds meer eigen geld meenemen om een huis te kopen. Ook gedurende het zoekproces naar woningen passen potentiële huizenkopers hun wensen en zoekgebied aan. Van uit het westen van het land zie je steeds vaker een toeloop naar het plateland.


Overspannen woningmarkt
De woningmarkt is flink overspannen. Overbieden is de landelijke norm geworden de laatste tijd. En als je een huis wilt kopen dien je goed beslagen ter ijs te komen en zal je snel moeten handelen. En dat zal op korte termijn echt nog niet gaan veranderen.

Tips voordat je de woningmarkt opgaat
– Laat je adviseren door een hypotheekadviseur wat je budget kan zijn
– Schrijf jezelf in in het zoekersbestand van ons
– Neem een aankoopmakelaar in de arm

Begin met chatten
1
Hallo,

Waarmee kunnen wij je helpen?