Wat te doen wanneer de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt?

Het moment dat de rentevaste periode van uw hypotheek afloopt, is een belangrijke fase in uw financiële traject als huiseigenaar. Het biedt namelijk een kans uw hypotheek opnieuw te evalueren en te optimaliseren. Uiteraard afhankelijk van de huidige marktomstandigheden en uw persoonlijke financiële situatie. Hier zijn enkele opties om te overwegen en aandachtspunten die u helpen een keuze te maken op het moment dat uw rentevaste periode afloopt.

Opties om de rente te verlagen of voorwaarden te verbeteren

Zodra uw rentevaste periode afloopt, hebt u een aantal opties die u kunt overwegen om er financieel op vooruit te gaan. 

Ga in heronderhandeling met uw huidige hypotheekverstrekker

Voordat u uw zoektocht naar nieuwe aanbieders begint, is dit het moment om te onderhandelen met uw huidige hypotheekverstrekker. Banken willen graag klanten behouden en zijn soms bereid de rente te verlagen of gunstigere voorwaarden aan te bieden om u te behouden.

Sluit over naar een andere hypotheekverstrekker

Komt er niets uit de onderhandelingen met uw huidige hypotheekverstrekker, dan kunt u uw hypotheek boetevrij overzetten naar een nieuwe geldschieter die betere voorwaarden biedt. Dit kan een lagere rente, flexibelere voorwaarden of beide omvatten. Houd echter wel rekening met eventuele oversluitkosten en administratieve lasten.

Overweeg een variabele rente

Als u bereid bent om enig risico te nemen, kunt u overwegen over te stappen naar een variabele rente. Deze tarieven kunnen lager zijn dan vaste tarieven, maar ze kunnen ook schommelen met marktfluctuaties waardoor uw maandlasten kunnen stijgen.

Los extra af

Als uw financiële situatie is verbeterd sinds het aangaan van uw hypotheek, kunt u overwegen extra af te lossen. Dit kan de resterende looptijd verkorten en uiteindelijk de totale rentelast verminderen.

Aandachtspunten bij het aflopen van de rentevaste periode

Voordat u een keuze maakt, is het altijd goed rekening te houden met een aantal aandachtspunten.  

Begrijp wat het aflopen van de rentevaste periode voor u betekent

Zorg ervoor dat u op de hoogte bent van de exacte datum waarop uw rentevaste periode afloopt. Banken sturen meestal ruim van tevoren informatie over de renteherziening. Het is belangrijk deze brieven tijdig te ontvangen en vervolgens goed te begrijpen zodat u tijd hebt om u te verdiepen in de inhoud. 

Houd rekening met de marktomstandigheden

Als de rentetarieven momenteel laag zijn, kan dit een gunstig moment zijn om opnieuw te onderhandelen over uw hypotheek. Kijk vooral ook naar de verwachtingen op korte en lange termijn en neem die informatie mee om het juiste moment van overstappen te bepalen. 

Vergelijk aanbieders

Zodra u overweegt over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker, neem dan de tijd om verschillende aanbieders te vergelijken. Let niet alleen op de rente, maar ook op voorwaarden, kosten en klantenservice.

Houd rekening met extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek kan gepaard gaan met extra kosten. Denk aan oversluitkosten, taxatiekosten en notariskosten. Deze kunnen invloed hebben op de uiteindelijke besparingen.

Persoonlijke situatie

Denk goed na over uw huidige financiële situatie voordat u een keuze maakt. Maar ook over de plannen die er in de toekomst zijn. Hebt u plannen om te verhuizen? Verwacht u grote uitgaven? Deze factoren kunnen van invloed zijn op de meest passende hypotheekoptie.

Het einde van de rentevaste periode van uw hypotheek biedt kansen voor financiële optimalisatie. Of u nu uw rente wilt verlagen, uw voorwaarden wilt verbeteren of gewoon uw hypotheek opnieuw wilt evalueren. Het is belangrijk goed geïnformeerd te zijn en weloverwogen beslissingen te nemen op basis van uw specifieke situatie en wensen. Neem de tijd om uw opties te onderzoeken, te vergelijken en indien nodig advies in te winnen.

Begin met chatten
1
Hallo,

Waarmee kunnen wij je helpen?