Overdrachts­belasting wijzigt per 2021

Met Prinsjesdag heeft het kabinet aangegeven dat de overdrachtsbelasting wordt afgeschaft voor starters. Goed nieuws!
Maar er leven heel veel vragen over deze nieuwe maatregel.

In deze blog legt, onze eerste viool man, Ap uit wat dit voor jou in houdt.

Laten we bij het begin beginnen. Wat is overdrachtsbelasting?
Als je een bestaande woning koopt moet je belasting betalen. De zogenaamde overdrachtsbelasting.
De overdrachtsbelasting voor een woonhuis die je koopt voor eigen bewoning bedraagt momenteel 2%. Koop je een huis van € 250.000,-  k.k. dan bedraagt de overdrachtsbelasting € 5.000,-. Deze overdrachtsbelasting betaal je op de dag dat je naar de notaris gaat en eigenaar wordt van de woning en de sleutel van je nieuwe huis ontvangt. De dag dat je naar de notaris gaat wordt overdrachtsdatum, opleveringsdatum of passeerdatum genoemd.

Prinsjesdag, kabinetsbesluit verdwijnen overdrachtsbelasting
Afgelopen Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt dat in 2021 de overdrachtsbelasting voor starters tot 35 gaat verdwijnen.

Wat zijn de voorwaarden als je gebruik wilt maken van 0% overdrachtsbelasting?
– Leeftijd tot 35 jaar (leeftijd bij de overdracht van de woning)
– Je mag niet eerder een vrijstelling hebben gehad voor het betalen van overdrachtsbelasting
– Woning moet zijn voor eigen bewoning, dus niet voor verhuur!

Passeerdatum uitstellen naar 2021, is dat een optie?
Heb je een passeerdatum in 2020, dan kan het verstandig zijn om met de verkopers van je nieuwe woning te overleggen of er niet een overdracht kan worden overeengekomen. In 2021 dit scheelt je veel geld aan overdrachtsbelasting. Belangrijk om te weten. De verkopers hoeven hier niet aan mee te werken. Het kan een idee zijn om de verkoper een stukje van de winst tegemoet te komen die je hebt bij het niet betalen van overdrachtsbelasting met het uitstellen van de passeerdatum naar 2021. Want de verkoper heeft wel extra kosten als hypotheekkosten, verzekering, energiekosten, gemeentelijke belastingen, etc. Maar vergeet niet dat jouw kosten van bijvoorbeeld een huurwoning ook langer doorlopen. Van belang is wel te kijken naar de geldigheid van je hypotheekaanbod, de bankgarantie, ect. Er komt best even wat bij kijken. Neem voor de zekerheid contact op met je aankoopmakelaar en hypotheekadviseur.

Ik ben 33 jaar en mijn partner 37 jaar, hoe werkt het dan?
De partner met de leeftijd van 33 jaar op de passeerdatum is vrijgesteld voor zijn/haar deel van de koopsom. De andere partner is ouder dan 35 en dient over zijn aandeel 2% te betalen. Bij een verhouding van 50%/50% en een koopsom van € 250.000 is de berekening als volgt:

Partner 1 is 33 jaar 50% van de koopsom is € 125.000 x 0% overdrachtsbelasting = €        0,00
Partner 2 is 37 jaar 50% van de koopsom is € 125.000 x 2% overdrachtsbelasting = € 2.500.00
Oftewel in dit voorbeeld een percentage van 1% over de volledige koopsom.

Waarop letten als je dit jaar een huis koopt.
Je kunt in 2020 natuurlijk gewoon een huis kopen. Maar van belang is dat de passeerdatum ligt na 1 januari 2021. Als starter maak je dan gebruik van 0% overdrachtsbelasting, mits je voldoet aan de voorwaarden hiervoor.

Nog leuker nieuws, ook voor doorstromers!
Deze regeling voor 0% overdrachtsbelasting geldt voor iedereen die jonger is dan 35 jaar en een woning koopt voor eigen bewoning (dus niet verhuren). Heb je een woning op jouw naam staan die je gaat verkopen om te verhuizen naar je nieuw te kopen woning? Leuk nieuws! Deze regeling geldt namelijk ook voor jonge doorstromers!

*Dit is het plan wat voorgelegd is op Prinsjesdag, echter is het nog niet definitief bevestigd* 

Begin met chatten
1
Hallo,

Waarmee kunnen wij je helpen?