Corona en de huizenmarkt: Nog zeker geen zeepbel

De invloed van het coronavirus lijkt tot nu toe zeer beperkt tot nihil. Maar kun je het coronavirus wel vergelijken met de vorige economische crisis? 

Econoom Mathijs Bouwman geeft aan dat je neigt om te denken dat stijgende huizenprijzen in deze tijd nep nieuws is. Toch redden veel sectoren zich door de staatsteun en daardoor begint de werkloosheid ook al iets op te lopen.

Stijgende huizenprijzen, wat vindt Sanders Makelaardij?
Wij, van Sanders Makelaardij, zien de stijgende huizenprijzen als een positieve indicatie van de economie. Mensen durven in coronatijd wel te investeren in luxe goederen zoals e-bikes, een sloep, veranda, tuinaanleg, verbouwing van hun huis en het kopen van een luxere woning. Dit alles is een teken dat de mensen vertrouwen hebben in hun eigen financiële situatie en financiële toekomst.

Dit komt ook omdat de mensen verwachten dat het coronavirus van tijdelijke aard is dat voorbij gaat en dat het wachten is op een vaccin. Deze “crisis” is anders dan de vorige. Waar het bij de vorige crisis over de economie gaat, gaat het nu over de mens.

Vraag naar koopwoning
De vraag naar huizen is onverminderd gigantisch te noemen. Je ziet, bijna, in ieder dorp in de Betuwe dat het woningaanbod erg is terug gelopen. Hierdoor blijven de huizenprijzen licht, maar gestaagd stijgen. Het betalen van een koopprijs die ligt boven de vraagprijs ligt is tegenwoordig eerder een gewoonte dan een uitzondering.

Om twee redenen blijven de huizen prijzen op dit huidige niveau:
Reden 1: er is een enorme vraag naar koopwoningen. Eigenlijk in elk segment van de woningmarkt.
Reden 2: de hypotheekrente is historisch laag. Een hypotheek met een rente periode van 30 jaar vast bedraagt 1,69%!

Doordat veel gezinnen uit twee verdieners bestaan, zie je de vraag naar woningen, de laatste jaren, toenemen. Omdat de hypotheekrente de laatste jaren zo hard is gedaald en daarmee ook de financieringslasten, zou dat een groei van het woningaanbod nooit kunnen bijhouden. Hierdoor wordt de schaarste alleen maar groter en stijgen de huizenprijzen hierdoor alleen maar.

Geen zeepbel
Sanders Makelaardij ziet niet snel een afnemende druk op de woningmarkt. Geld is namelijk niet het probleem. Het is het aanbod van bestaande- en nieuwbouwwoningen. Er is hoofdzakelijk een tekort aan bouwlocaties!

Wil jij op de hoogte blijven van het nieuwste woningaanbod? Schrijf jezelf geheel gratis en vrijblijvend in voor een zoekopdracht op onze website www.sandersmakelaardij.nl.

Via deze link kun je jezelf inschrijven: https://www.sandersmakelaardij.nl/contact/zoekopdracht/

Begin met chatten
1
Hallo,

Waarmee kunnen wij je helpen?